Jak przygotować menu na wesele?

 

Jeżeli zastanawiacie się, które z zadań stanowi największe wyzwanie w trakcie planowania wesela, to z całą pewnością do takich zadań należy przygotowanie weselnego menu. Wybór dań, które zostaną zaserwowane gościom weselnym zawsze jest jednym z najtrudniejszych etapów planowania uroczystości.

Wszyscy goście otrzymali zaproszenia na ślub, większość spraw organizacyjnych jest dopięta na ostatni guzik – najwyższy czas przygotować jadłospis dla gości. Jest to zadanie o tyle trudne, że nie jest łatwo sprostać oczekiwaniom kulinarnym tak dużej grupy osób. Potrawy powinny być dobrane tak, aby były smaczne, zdrowe, różnorodne, a także podane w eleganckim stylu.

 

blog-slubny

 

Przykładowe menu na wesele?

 

To, od czego powinniśmy zacząć to, przeanalizowanie ilu gości zaakceptuje zaproszenie. W obliczeniach należy uwzględnić również serwis, czyli zespół/dj-a, kamerzystę, fotografa ślubnego oraz … Państwa Młodych. Może to się wydawać oczywiste, ale uwierzcie, to często spotykany błąd. Państwo Młodzi zapominają o sobie 😊 Ile osób będzie się bawiło na weselu jest informacją podstawową, ponieważ w większość sal, koszt wyliczany jest w oparciu na osobę.

 

blog-slubny

 

Potrawy na wesele

 

Niezależnie od stylu przyjęcia, menu powinno otwierać danie główne, do którego dobierane będą pozostałe posiłki. Na polskich stołach weselnych prym wiodą dania mięsne. Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach kulinarnych. Podając danie mięsne, które jest sycące oraz dosyć ciężkie (np. dziczyzna) nie powinno się podawać treściwej przystawki. Deser powinien być bardzo lekki. Natomiast, jeżeli danie główne będzie daniem lekkim powinno być poprzedzone treściwą przystawką lub uzupełnione daniem rybnym. Pamiętajcie również o tym, że danie ciężkie serwujemy na przemian z lekkimi. Jednym z podstawowych kryteriów wyboru idealnego menu powinna być różnorodność. Planując menu weselne warto postarać się, aby dodatki warzywne się nie powtarzały.

 

blog-slubny

 

W jakiej kolejności podawać dania na weselu?

 

Warto pamiętać o zachowaniu odpowiedniej kolejności, w jakiej będą podawane potrawy. Jest to ważne, ponieważ najsmaczniejsze menu, podane w nie właściwej kolejności straci na odbiorze gości. Zapewnienie odpowiedniej kolejności podawania posiłków ma bardzo duże znaczenie.  Ogólnie przyjęta przez kucharzy oraz menagerów sal zasada mówi o tym, że danie powinno się podawać w następującej kolejności.

  • Przystawka

  • Zupa

  • Danie rybne

  • Danie mięsne

  • Sery

  • Deser

  • Owoce

  • Kawa

 

Obiad – to danie, na które z największą niecierpliwością wyczekują goście. Tradycyjny obiad weselny to zimna przystawka, zupa – wśród zup zdecydowanie króluje rosół, na poprawinach najczęściej serwowany jest żurek lub flaki oraz danie główne.

 

Przystawki oraz słodycze – Warto zadbać, aby nie zabrakło ich na stołach aż do kolacji.

 

Kolacja - powinien to być posiłek ciepły, ważne jest to, aby podając kolację unikać dań składających się z podobnych składników jak danie główne - obiad.

 

Ciepły posiłek po kolacji – podawany najczęściej przed lub po oczepinach około północy. Powinno to być lżejsze danie gorące, które dostarczy gościom dodatkowej energii na zabawę do białego rana.

 

Jak zamówić menu weselne?

 

W zdecydowanej większość przypadków pary decydują się na skorzystanie z oferty gastronomicznej sali, w której organizują zabawę. Może się jednak zdarzyć, że nie odpowiada Wam menu danego restauratora albo lokal nie oferuje takiej usługi. W takiej sytuacji pozostaje nam skorzystanie z usług firmy cateringowej. Przed podjęciem ostatecznej decyzji o wyborze podwykonawcy warto pamiętać o kilku pomocnych i cennych wskazówkach.

  • Poproś o rekomendację, zapytaj znajomych czy znają opinie na temat danej firmy;

  • Może byliście na weselu, na którym dany usługodawca świadczył swoje usługi kulinarne?  Jeżeli dania były smaczne – niczym nie ryzykujecie;

  • Poproście o udostępnienie menu degustacyjnego, dań serwowanych na weselu;

  • Zapytaj o dostępność terminu.

Taki research ułatwi podjęcie decyzji o wyborze dwóch, trzech firm, z którymi warto kontynuować dalsze rozmowy.  Na spotkanie przygotuj listą pytań. Pozwoli to na uniknięcie wielu rozczarowań w przyszłości. Na takiej liście nie powinno zabraknąć pytań o to:

  • W jakim stylu kulinarnym specjalizuje się dana firma?

  • Czy cena obejmuje tylko przygotowanie dań czy również serwis?

  • Czy w cenie zawarte są ciasta, napoje, soki oraz owoce?

  • Czy w cenie jest również zapewnienie transportu dań na sale?

Decydując się na skorzystanie z usług firmy cateringowej należy pamiętać, żeby rezerwacji dokonać średnio na sześć miesięcy przed dniem uroczystości.

 

blog-slubny

 

Kucharka na wesele

 

Alternatywnym i tańszym rozwiązaniem będzie zatrudnienie profesjonalnego kucharza lub kucharki na wesele. Jest to rozwiązanie tańsze jednak bardziej absorbujące. Bardzo często za dostarczenie produktów odpowiedzialna jest para młoda, warto o tym pamiętać organizując kalendarz i listę zadań.

 

Alkohol na weselu

 

Ile powinno być alkoholu na weselu to pytanie, które najczęściej pojawia się w różnego rodzaju grupach ślubnych w mediach społecznościowych. Ogólnie przyjęta zasada mówi, że na jednego pełnoletniego gościa przypada 0.5l wódki. Warto wziąć ten przelicznik pod uwagę zamawiając alkohol. Przed zatwierdzenie zamówienia, zapytaj dostawcę czy przewiduje możliwość zwrotu niewykorzystanych butelek po weselu. Dla większość dystrybutorów nie powinno stanowić to problemu, jednak warto się upewnić.

 

Przeczytaj również: Jakie wino na wesele?

 

Dobrze, żeby wódka nie była jedynym wyborem na weselu. Warto kupić również wino. W przypadku wina rozsądnym przelicznikiem będzie 0.5l trunku na osobę. W upalne dni goście będą oczekiwali, że w karcie dostępnych alkoholi będzie również piwo. Kupując piwo można średnio założyć, że wystarczającą ilością będzie 1l na dorosła osobę.

 

Jak podawać alkohol na weselu?

 

Serwując alkohol również trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

  • Wódka powinna być schłodzona, dlatego powinna znaleźć się w zamrażarce przynajmniej 24 godziny przed weselem. Podawana powinna być w temperaturze nie wyższej niż 7 do 10 stopni.
  • Kolejna zasada dotycząca serwowania wódki mówi o tym, że dobrym zwyczajem podawania gorzałki jest moment, w którym gości zasiądą do stołu - nie wcześniej.
  • Nie powinno podawać się wódki w kieliszkach o większej objętości niż 60ml.

 

blog-slubny

 

Korkowe na weselu

 

Dodatkowa opłata za tak zwane korkowe zawsze budzi dużo emocji. Zacznijmy od wyjaśnienia, czym dokładanie jest „korkowe”. To opłata za otwarcie każdej kolejnej butelki alkoholu na weselu. Dotyczy to alkoholu kupionego poza salą. Warto przedyskutować ten temat z menagerem sali. Średnio opłata za korkowe wynosi od 10 do 20zł za każdą dodatkowo otwartą butelkę. Jeżeli dokonujecie zakupu alkoholu na własną rękę, koniecznie przedyskutujcie jak do tej kwestii podchodzi włodarz sali.

 

Podsumowanie

 

Czas zebrać wszystkie informację w całość. Przygotowanie menu weselnego wymaga przemyśleń oraz dużej uwagi. Mam nadzieje, że czytając artykuł znaleźliście odpowiedzi przynajmniej na niektóre pytania. Mam nadzieje, że tekst był inspirujący oraz wyczerpujący. Na koniec przygotowałem przykładowe menu, jakie można spotkać na wielu salach weslenych:

Jak może wyglądać przykładowe menu weselne

Obiad: rosół

Danie główne: kotlet schabowy, de vollaile, filet z kurczaka, schab w sosie, kotlet mielony z pieczarkami, zrazy zawijane, udka pieczone.

Dodatki: ziemniaki z wody, pieczone ziemniaki, frytki, ryż, kluski śląskie.

Surówki: buraczki, surówka z czerwonej lub białej kapusty, bukiet warzyw, sałatka grecka, kapusta pekińska.

Deser: lody, ciasto, owoce.

Ile kosztuje menu weselne

Średnie ceny usług gastronomicznych dla wesla na zaproszoną ilość 120 gości

Menu weselne: od 130 do 350 zł od osoby;

Menu na poprawiny: 50 zł;

Alkohol:

  • Wódka: około 2500 – 3500 zł

  • Wino: około 1500 – 2500 zł

  • Piwo: około 500 zł

Stół wiejski: 1000 zł

03 lipca 2019

Menu na wesele

                 Fotografia Ślubna Wrocław; Fotograf  Wrocław